БЈЦП сертификат, шта значи и како се стиче?

12. April 2022.

Прво пиво обично кувамо из љубави према том дивном пићу, друго пиво углавном да би се похвалили и попили са другарима, треће је већ пасија према пиварству… а онда, онда већ пожелимо да будемо бољи, да усавршимо свој занат, да се такмичимо, и да стигнемо до победе! И тако некако у пар речи може да се опише циклус једног хомебреwера!

Е сада овако… ми се окупљамо, дружимо, хвалимо и критикујемо једни друге… то је лепо, заправо је то јако лепо али…

Много удружења сличних нашима постоје широм света али само једно такво удружење познато је свим другима!

БЈЦП (Beer Judge Certification Program) је организација основана 1985. да промовиш пивску писменост и уважавање правог пива, те препознаје вештине дегустације и евалуације пива.

Да не пишем даље детаље јер мање више о овој организацији се све зна!

Циљ овога текста заправо је мало информација о томе како се постаје део ове организације, али и информација да ће и Србија коначно имати своје индиректне представнике у овој организацији.

Наиме, пар наших колега, заљубљеника у пиво одлучило је да оде, заправо добило је позив да прође обуку за БЈЦП сертификацију. Хрватска, земља најближа Србији већ годинама развија “хомебреw” кроз сопствена такмичења до нивоа где су њихови хомебреwери дошли и до награда на званичним БЈЦП такмичењима…

Из тог разлога, БЈЦП, онај са почетка текста дозволио им је да под њиховом ознаком организују обуке, радионице и да на такмичењима, људи који су прошли обуке могу да оцењују пива, да суде.

Такође, ко прође ове обуке квалификован је да полаже за званичан БЈЦП сертификат што му доноси могућност да суди на такмичењима које организује БЈЦП (по свету и за велику кинту).

Да разјасним, индиректни представник је судија без крајњег сертификата и највећи број судија има тај статус, директни представник је онај са сертификатом и из региона је само двоје (Словенаца) са таквим.

Е сада, како се добија позив?! Организатор обуке шаље позив организацији (која има некакве везе са пиварством), појединцу након што на основу разних критеријума (о критеријумима други пут) процени да човек који дође на обуку “има појма”.

И тако након што смо прошли горе поменуте фазе, 09.04. смо отишли у Загреб на прву радионицу са снажном жељом да постанемо и да обучимо своје представнике за улазак у БЈЦП свет!

Сама обука се састоји од 5 петосатних радионица које ће трајати до септембра. На свакој радионици пролази се кроз стилове пива, историјат пива, фазе у прављењу пива, непожељне укусе, све до обуке и тренинга суђења (на првом тренингу смо судили wеиззен).

У септембру, након завршене обуке судићемо Хрватско Хомебреw Првенство..

Шта то значи у БЈЦП оквирима… БЈЦП судија (онај са сертификатом) на БЈЦП такмичењу у БЈЦП организацији добија “20 поена”, БЈЦП судија (онај са сертификатом) на такмичењу по БЈЦП правилима у организацији неког другог удружења/организације добија нпр. “10 поена”..

Ми, индиректни, када судимо можемо добити 1-2-3, 5 БЈЦП поена, зависно од традиције и јачине такмичења, зависно од броја суђених такмичења, одржаних радионица итд…

И ето… биће радионица, биће такмичења, биће подршке и од БЈЦП…
Хвала екипи која је прихватила да прође овај напоран пут до неког првог зацртаног циља… и хвала на љубави према пиву!

Pira Brewing Team

Галерија

Прочитајте још


Шта је занатско /  крафт пиво?

Шта је занатско / крафт пиво?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in...