Стилови пива


Пшенично пиво

Пшенична пива су пива која имају велики удео пшенице. То су пива углавном горњег степена ферментације, нефилтрирана, мутна због дејства протеина из пшенице и квасца, високо карбонизована, са добром пеном, воћно-киселкастог укуса и са једва приметном нотом хмеља, који овде игра сасвим споредну улогу. Иако се данас производе широм света, два историјски, али и савремено, најважнија подручја за ову врсту пива су Немачка, односно Баварска, и Белгија.

Пилснер

Пилснер пиво се прави од неутралне или воде са високом Пх вредношћу. Често је златкасте боје, благо сувог и горког укуса Садржај хмеља (Сааз) га разликује од лагера. Пилснер Уqуелл, први пилснер на свету је лагер који се прави у Плзен-у у Чешкој. Посебан Чешки Сааз хмељ се користи за производњу овог пива и даје му карактеристичан укус. Још један добро познати Чешки лагер који се производи од 1874. године је Козел. Идеалан је за разне комбинације са храном. Такође одлична је комбинација светлог и тамног Козел пива у чаши у односу 1:1 при чему се добија хмељаст карамел укус.

Пејл Ејл (Pale Ale)

Ејл је традиционална врста пива из Велике Британије, и то је пиво горњег врења. Ејлови су препознатљиви по томе што имају мање пене јер су мање газирани, а све то је због начина ферментације. Овај стил пива је најраспрострањенији код потрошача, али и крафт пивара, и он се везује као икона занатског пива. Захвалност за ову позицију у свету крафт пиварства ејлови дугују пивари Сиера Невада, једном од покретача америчког независног пиварства, која је тај стил представила пре више од 30 година, а он се као и независно пиварство, прелио на остали свет. Ни српски крафт пивари нису превише размишљали, већ су прихватили ејлове и управо је баш овај стил био прво пиво неке нове занатске пиваре.

Смеђи Ејл (Brown Ale)

Смеђи але је стил пива тамно јантаром или смеђом бојом. Појам су лондонске пиваре први пут употријебиле крајем 17. стољећа за описивање својих производа, попут благог але, премда израз данас има прилично другачије значење. Смеђи але из 18. стољећа лагано су скакани и кухани од 100% смеђи слад.

Данас постоје смеђи алеви израђени у неколико регија, и то понајвише Енглеска, Белгија и Америка. Осим што је врхунски ферментиран и има тамнију боју од блиједог пива, смеђи але не дијеле мало заједничког у погледу профила окуса. Пива која се називају смеђим алевима укључују слатка пива с ниским уђелом алкохола као што су Маннс Оригинал Броњн Але, јантарна пива средње јачине умјерене горчине попут Нењцастле Броњн Але, и сладно али хмељаво пиво као што је Сијера Невада Смеђи Але.

ИПА (India Pale Ale)

Љубитељи пива знају да је ИПА пиво, заправо скраћеница за Индиа Пале Але (Индија Пејл Ејл), и ова врста пива заузима заиста посебно место код њих. Како то бива, настало је сасвим случајно, када су Британци смишљали како да сачувају пиво које су слали у њихову тадашњу колонију Индију. Нису тада знали да ће ИПА бити једно од омиљених пива широм света, а како би сачували арому и укус пива за војнике којима су превозили пиво читавих шест месеци, и како би то обично пиво конзервирали додавали су му велике количине хмеља. И не само да су сачували то течно “жуто злато”, него су добили пиво знатно бољег квалитета, које је временом, прилагођавајући се клими у Индији, постајало све блеђе и више освежавајуће.

Боцк

Боцк је немачко пиво, које се још назива Старкбиер (Јако пиво) или Њеихнацхтбиер (Божићно пиво). У питању је јако, тамно лагер пиво које у просјеку има 7-8% алкохолног садржаја (уз могуће значајне варијације), а служи/ло се искључиво у периоду од Божића до Ускрса, односно, од децембра до маја. Оригинално се сматрало пивом којим се славио долазак прољећа, када су Немци прелазили на лаганије и питкије, свијетле лагере.

Портер

Портер пива настала су у Лондону пре 300 година. Тада су га углавном пили носачи терета па њима дугује своје име (на латинском „портаре“ значи носити). Традиција каже да су та пива требала бити толико цењена и добра колико је то био посао ових радника који је требало обавити. Тхе Фуллер´с Лондон Портер је врста класичног портер пива. Иако мало промењен и адаптиран савременијим захтевима за бољим укусом, Фуллер´с Лондон Портер је и даље заснован на класичним рецептима. Иако у понуди има много врста портер пива, мало их је тако изврсних и квалитетних као Фуллер´с Лондонски Портер. Фуллер´с Портер је вец́ добио неколико награда и шта више, и даље постиже све боље оцене на реномираним веб порталима за оцењивање пива.