Састојци
Количина | Састојак | Врста |
---|---|---|
5,00 kg | јечмени слад | PILSEN |
1,30 kg | пшенични слад | WHEAT BLANC |
13 gr | хмељ | MAGNUM |
26 gr | хмељ | STYRIAN GOLDING |
11,5 gr | квасац | SAFBREW WB-06 |
Начин припреме
Укомљавање
У припремљену посуду BM-S400M-1 сипати 21 литра воде загрејати на 45°C. Док се вода загрева слад треба самлети пропуштајући га кроз млин тако да зрна буду поломљена. Кад је вода загреана додати мешавину слада. Подесити пумпу, и лагано загревај десетак минута до 62°C одржавај темературу 60 минута, затим 20 минута 70°C и на крају подигнути температуру на 78°C. На овој темератури треба укомљавати 2 минута.
Цеђење
Након цеђења испрати са 16 литара воде загрејане у посуди BM-D300-1B на 78°C. Приликом цеђења и испирања темературу у посуди за кување подесите на BOILING.
Кување
Загрејати до кључања. На 15 мимуту од почетка кључања додати 13gr хмеља “MAGNUM”. 85 митута од почетка кључања додати 26gr хмеља “STYRIAN GOLDING”. Кување траје 90 минута.
Хлађење
Сладовина треба у што краћем року охладити до 20°C. Chiller C-8.8 прикључити на славину хладне воде, други крај на испуст. Претходно у дезинфекованој чаши 1 децилитар прокључале воде охлађене на 25°C додати суви квасац “SAFBREW WB-06” и оставити 30 минута да мирује.
Ферментација
Кад се сладовина охлади на славини са посуде за кување преточи се у ферметор FER-32VV. Промеша се неколико минута ради аерације. Напунити мензуру сладовином и аерометром измерити густину. Аерометар би требао да покаже почетну густину од 1.046. У ферметор затим додај припремљени квасац и промешати. Поставити врењачу на поклопац и сипати до назначене црте прокувану воду или алкохол. Кад се ферметор затвори променуће се ниво воде у врењачи. Фрметор оставити на темературу од 18-22°C 7 до 10 дана.
Флаширање и одлежавање
Након 7 дана, измерити гостину пива, два дана за редом. Ако је густина непромењена, око 1.012, врење је завршено. Пиво преточи у фалаше, или кегове. Газираност добијамо додавањем шећера (декстрозе) у праху или раствору. Око 10gr по литру пива. Флаше затворити и на температури око 20°C у тамној просторији држати 10 дана. Након тога флаше пренети у фрижидер.