Састојци
Количина | Састојак | Врста |
---|---|---|
6,00 kg | јечмени слад | PILSEN |
600 gr | јечмени слад | CARE RED |
700 gr | јечмени слад | MUNCH |
13 gr | хмељ | MAGNUM |
26 gr | хмељ | CHALLENGER |
11,5 gr | квасац | SAFALE US-05 |
Начин припреме
Укомљавање
У припремљену посуду BM-S400M-1 сипати 21 литра воде загрејати на 66°C. Док се вода загрева слад треба самлети пропуштајући га кроз млин тако да зрна буду поломљена. Кад је вода загреана додати мешавину слада. Подесити пумпу, и након 60 минута укомљавања подигнути температуру на 78°C 10 минута.
Цеђење
Након цеђења испрати са 16 литара воде загрејане у посуди BM-D300-1B на 78°C. Приликом цеђења и испирања темературу у посуди за кување подесите на BOILING.
Кување
Загрејати до кључања, и чим почне кључање додати 13gr хмеља “MAGNUM”. 55 митута од почетка кључања додати 26gr хмеља “CHALLENGER”. Кување траје 60 минута.
Хлађење
Сладовина треба у што краћем року охладити до 20°C. Chiller C-8.8 прикључити на славину хладне воде, други крај на испуст. Претходно у дезинфекованој чаши 1 децилитар прокључале воде охлађене на 25°C додати суви квасац “SAFALE US-05” и оставити 30 минута да мирује.
Ферментација
Кад се сладовина охлади на славини са посуде за кување преточи се у ферметор FER-32VV. Промеша се неколико минута ради аерације. Напунити мензуру сладовином и аерометром измерити густину. Аерометар би требао да покаже почетну густину од 1.050. У ферметор затим додај припремљени квасац и промешати. Поставити врењачу на поклопац и сипати до назначене црте прокувану воду или алкохол. Кад се ферметор затвори променуће се ниво воде у врењачи. Фрметор оставити на темературу од 18-22°C 7 до 10 дана.
Флаширање и одлежавање
Након 7 дана, измерити гостину пива, два дана за редом. Ако је густина непромењена, око 1.014, врење је завршено. Пиво преточи у фалаше, или кегове. Газираност добијамо додавањем шећера (декстрозе) у праху или раствору. Око 7gr по литру пива. Флаше затворити и на температури око 20°C у тамној просторији држати 10 дана. Након тога флаше пренети у фрижидер.